Куркумата – 5 ползи от нея

Куркумата е вид тревисто растение от семейството на джинджифила. Има силно развито коренище и всъщност именно отличителният, ярко-оранжев корен й е донесъл тази популярност.

В Китайската и в Аюрведическата медицина отдавна са известни ползите от тази подправка.

Една стара Аюрведическа поговорка гласи:

„Когато диетата е грешна, медицината е безполезна. Когато диетата е правилна, медицината не е необходима.“

Аюрведическата медицина е традиционната медицина от Индия, която съществува от 5000 години. В тази медицина най-важен е аспектът на превенцията.

Полза 1:

Био-активният компонент (активното вещество с лечебни свойства) в куркумата се нарича „куркумин“. Най-голямо количество куркумин съдържа куркумата с органичен и био произход.

Основните свойства на куркумина са: болкоуспокояващо, детоксикиращо, пречистващо кръвта, дезинфекциращо, антивирусно, противогъбично, противотуморно.

Куркумата се изполва за лечение на трудно-зарастващи рани, действието й е почистващо и стимулиращо по-бързото възстановяване (лично изпробвано!), а също така има натурално антисептично и антибактериално действие. За по-лесно нанасяне, куркумата се смесва с натурален пчелен мед.

Полза 2:

Куркумата има противовъзпалително действие, защото куркуминът е мощен актиоксидант, който неутрализира действието на свободните радикали в тялото.

Хроничното възпаление в тялото може да се нарече „тихият убиец“, това е коренът и причината за възникването на всички болести – рак, артрит, алергии, бъбречни заболявания, зъбни проблеми, храносмилателни проблеми и т.н.

Полза 3:

Куркумата намалява нивата на лошия холестерол (LDL), подпомага функцията на сърцето и възстановителните процеси в черния дроб. Куркумата разрежда кръвта, което предпазва от образуване на тромби (кръвни съсиреци).

Полза 4:

Куркумата подпомага функцията на черния дроб, който има изключително важна роля за неутрализирането на токсините в тялото. Стимулира производството на жлъчна течност, която е необходима за метаболизирането на мазнините, приети с храната.

Полза 5:

Куркуминът има противоракови свойства. Той възпрепятства растежа на туморите и дори може да намали размерите на вече съществуващи тумори.


Как да използваме куркумата като хранителна добавка?

Препоръчителната доза е 1/8 до 1/4 чаена лъжичка на ден, за всеки 5кг тегло (1/2 до 1 ч.л. за 20кг куче). Куркуминът се активира чрез нагряване и чрез смесване с пиперин и с полезна мазнина. Получава се т.нар. „златна паста“. Пиперинът увеличава абсорбцията на куркумина от тялото с до 2000%.

Ето ТУК може да видите как да направите зпатна паста в домашни условия.


Индикации, при които не трябва да давате курмума като добавка:

  • ако кучето ви има заболяване на черния дроб, в този случай стимулирането на неговата дейност може да доведе до отрицателен ефект
  • ако кучето ви има планирана операция – не забравяйте, че куркуминът има кръворазреждащо свойство
  • ако кучето ви е бременно – консултурайте се с ветеринарен лекар относно безопасната доза, защото куркумата може да предивика запек, който представлява опасност за бременното животно
  • куркумата също е противопоказана при пациенти с обструкция на жлъчните пътища или камъни в жлъчката

Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

Вашият коментар