Как се прави „златна паста“ – рецепта

Имате нужда от следните съставки:

  • 1/2 чаша куркума на прах (добре е да е от органик или био производство, за да съдържа максимално количество куркумин)
  • 1 1/2 чаша филтрирана вода (пречистете я с филтърна кана)
  • 1 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер (важно е да е току що смлян!)
  • 1/4 чаша студено пресовано кокосово масло (органик или био)

Начин на приготвяне:

Пригответе метален съд (малка метална тенджерка или касерола) и пунете котлон на ниска степен. Ако котлонът ви е 6-степенен например, пуснете го на 2ра степен.

Смесете куркумата с водата и започнете да бъркате на бавен огън. Не спирайте да бъркате сместа в продължение на 8-10 минути, ако се сгъсти прекалено много, добавете още малко вода. Термичната обработка е изключително важна за увеличаване на биоусвояемостта на куркумина. Трябва да се образува гъста паста.

Ако пастата ви изглежда водниста, добавете още малко куркума и бъркайте още няколко минути, докато се сгъсти.

Махнете сместа от котлона и я смесете с черния пипер и кокосовото масло. Черният пипер увеличава биоусвояемостта с до 2000%, а без наличие на мазнина, куркуминът изобщо не може да се усвои пълноценно от организма. Разбъркайте добре.

Оставете получената паста да се охлади, след това я прехвърлете в стъклен буркан с капак. Съхранява се в хладилник или се замразява във формички за лед във фризер.

Количеството „златна паста“ може да се съхранява в хладилник максимум 2 седмици. След този период изхвърлете неизползваното количество.

Може да давате от пастата директно с храната на вашето куче или да я смесвате с малко кисело мляко. Повечето кучета харесват вкуса й.

Рецептата на Rodney Habib

Дозировка:

  • малки породи – стартирайте с 1/4 ч.л. дневно
  • средни породи – 1/2 ч.л. дневно
  • големи породи – 3/4 ч.л. дневно
  • гигантски породи – 1 ч.л. дневно

Това е стартовата доза, която може с времето да се удвои. Но имайте предвид, че куркуминът бързо се изхвърля от организма, затова е добре да се дават по-малки дози, по-често.

Внимание! 🙂 Куркумата цапа доста! След хранене почиствайте муцуната на вашето куче.

Не прекалявайте с количеството, особено в началото, защото може да причини констипация (с други думи – запек).

Противопоказания:

Куркумата може да взаимодейства с някои медикаменти, така че, ако кучето ви е диабетик или приема някакви противовъзпалителни лекарства, консултурайте се с вашия ветеринарен лекар.

Ако кучето ви има обструкция на жлъчните пътища или камъни в жлъчката, куркумата е противопоказана!

Бонус

Куркумата е мощен антиоксидант, а антиоксидантите забавят процесите на стареене на организма, като по този начин удължават продължителността на живота на вашия любимец.


Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

One Comment

Вашият коментар