Тъмната страна на таблетките за външно обезпаразитяване

Всеки собственик на куче иска да предпази любимеца си от бълхи и кърлежи. Бълхите са преносители на редица болести, като тения, холера, чума, тиф и туларемия, а могат да предизвикат още тежки инфекции, възпаления, алергичен дерматит и анемия. Кърлежите са преносители на ерлихиоза, анаплазмоза и бабезиоза (минимум).

Необходимостта от редовно външно обезпаразитяване изобщо не подлежи на коментар!

Само че, в последно време на българския пазар изникнаха няколко продукта, които представляват таблетки за външно обезпаразитяване и ветеринарните лекари се убиват да препоръчват горещо тяхната употреба, защото са ефективни.

Ефективни са, но на каква цена?

Всички медикаменти съдържат активни вещества от групата на изоксазолините (isoxazolines), които са вид пестициди, одобрени за ветеринарна употреба. Повече инфо ТУК.

Как действат?

Изоксазолините са GABA (гама-аминобутирова киселина) рецепторни антагонисти. Това означава, че те блокират преноса на хлоридни йони през клетъчната мембрана, което предизвиква неконтролирана активност на централната нервна система на бълхите и кърлежите. Това блокира нервните сигнали, парализира и убива паразитите.

Когато давате на кучето си изоксазолини, те работят системно. Това означава, че засягат целия организъм. Абсорбират се и циркулират в кръвния поток, концентрират се в тъканите и кожата. Когато бълхите и кърлежите ухапят домашния ви любимец и консумират кръв, те също така поглъщат и химикалите, парализират се и умират.

„Проблемът с отравянето на бълхите и кърлежите е, че първо трябва да отровиш домакина… това е кучето ти.“

Опасността е особено голяма за кучетата от дребни породи.

При някои кучета могат да се наблюдават изключително неприятни симптоми: неврологични проблеми като мускулен тремор, атаксия и припадъци, повръщане, диария, загуба на апетит, кожни раздразнения, летаргия.

4 годишна немска овчарка, приела NexGard
Последиците от Bravecto

Може да откриете стотици, дори хиляди видеоклипове в YouТube, за животни, пострадали от обезпаразитяване с гореспоменатите препарати.

За всеки случай предоставям списък с медикаментите, съдържащи изоксазолини:

NexGard, NexGard Spectra – таблетки
Производител: Merial
Активно вещество: afoxolaner

Bravecto – таблетки и spot-on пипети
Производител: Merck Animal Health
Активно вещество: fluralaner

Simparica – таблетки
Производител: Zoetis
Активно вещество: sarolaner

Credelio – таблетки (все още не се предлага на българския пазар)
Производител: Elanco
Активно вещество: lotilaner

Моят съвет е:
НЕ ИЗПОЛВАЙТЕ НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ!


Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

11 Comments

 1. Vall

  Здравейте!
  С какъв продукт е най-добре да се третират котки за вътрешни и външни паразити?
  Какво ще кажете за комбинираните капки?

  1. TrueROAR

   При котките рисковете са да се заразят с бълхи, чийто яйца вие можете да донесете от външната среда, или да се заразят с няколко вида вътрешни паразити (roundworms, hookworms, whipworms). Предполагам, че под „комбинирани капки“ визирате препаратите тип „спот-он“, които действат срещу вътрешни паразити – категорично не ги одобрявам, защото остават в организма на котката за дълго време, натрупват се след редовна употреба и като цяло съдържат дости по-токсични вещества, които трябва реално да преминат кожната бариера, да влязат в лимфната или кръвоносната система и да достигнат чак до червата, където съответно да убият вътрешните паразити. Един от най-ефективните и безопасни препарати тип „спот-он“ за външни паразити е Bayer Advantage. Защо? Защото е толкова безвреден, че е единственият препарат, който може да се прилага и на зайци. За вътрешно обезпаразитяване препоръчвам Cestal Cat или Milprazon, като милпразонът съдържа милбемицин оксим, който е слабо токсичен дори за животни с MDR1 ген, които не могат да приемат доста лекарства, антибиотици и т.н. поради огромна опасност от интоксикация.

  2. Vall

   Значи, най-добре е външните да се третират отвън, а вътрешните – отвътре? Така да се каже. Хиляди благодарности!
   Никой никога не ми го е обяснявал така!

 2. vilito

  Здравейте, кой е най-щадящия препарат за външно обезпаразитяване на кученце 2,5 кг /йорки/?

  1. TrueROAR

   Здравейте Вили, при малките породи с ниско тегло трябва много да се внимава при дозирането на препаратите за обезпаразитяване, без значение дали за външно или вътрешно. Най-щадящи за външно обезпаразитяване са препаратите съдържащи Fipronil (под форма на спот-он или спрей), за съжаление тяхното действие е и най-краткотрайно. Лично аз съм се спряла на препаратът Advantix спот-он, като предимствата на този препарат са, че притежава репелентно действие срещу кърлежи. а също така и срещу комари, които могат да заразят кученцето с дирофилария.

 3. manuela

  Аз обезпаразитявам кучето си със Simparica в момента и силно се обезпокоих от статията, тъй като съм давала и NexGard Sprctra и Bravecto. Във всички ветеринарни клиники ни дават някое от тези средства за обезпаразитяване. С какво препоръчвате да обезпаразитявам лучето си?

  1. TrueROAR

   Здравейте Мануела,
   Наистина е ужасно обезпокоително, че огромна част от ветеринарните лекари дават тези медикаменти, без изобщо да предупреждават собствениците на животните за евентуалните странични ефекти и последствия, които се оказа, че са доста разпространени.
   Прочетете и тази публикация – https://true-roar.eu/flea-and-tick-treatment-combinations/.
   В нея има качена сравнителна таблица на медикаментите за външно и вътрешно обезпаразитяване, които нямат толкова токсичен ефект.
   Членувам в една англоезична Facebook група с над 14 000 души, споделям я, за да имате възможност да получите още много информация по тази тема – https://www.facebook.com/groups/138187053551225/

 4. […] Тъй като на БГ пазара за ветеринарно-медицински продукти има вече безброй различни алтернативи, човек лесно може да се обърка и да даде на кучето/котката си от опасните таблетки за външно обезпаразитяване. […]

  1. ivelin84

   Здравейте. Възможно ли е да препоръчате лечение за краста тип Саркоптоза. Ветеринарите се хвърлят веднага на Nexgard spectra. Кученцето е на 2 месеца и половина 3кг и 700гр. Порода Шиба Ину. Взехме го и го заведохме на ветеринар за преглед и той мн се чеше и взеха натривка и се оказа въпросния тип краста.

  2. TrueROAR

   Здравейте Ивелин, преди около 10тина години саркоптозата се лекуваше чрез инжективно прилагане на ивермектин + потапяне на кучето в разтвор съдържащ амитраз (препаратът Тактик). Тактик вече е забранен за употреба препарат, но за щастие в България има 2 лекарствени продукта, които могат да се използват за лечение на заразяване със Sarcoptes scabiei – 1вият е Bayer Advocate ( спот-он за кучета с тегло до 4кг), а 2рият е Pfizer Stronghold (спот-он за кучета с тегло от 2,5 до 5кг). И двата препарата са по-безопасни от препаратите съдържащи изоксазолини. Описала съм действието на Advocate и Stronghold в таблицата с медикаменти, които могат да се използват за външно и вътрешно обезпаразитяване – https://true-roar.eu/flea-and-tick-treatment-combinations/

Вашият коментар