Коластра (лактоферин)

Тази статия е продължение на Как да подсилим имунната система на кучето.


Коластрата е бистра, жълтеникава, млечна течност, съдържаща се в майчиното мляко през първите 72 часа след раждането. Тя осигурява както имунни фактори, така и фактори на растежа, които са от съществено значение за здравето и развитието на новороденото.

Коластрата от говеда (от крави) е практически идентична с тази на кучетата, с изключение на това, че в нея имунните фактори с в няколко пъти по-висока концентрация.

Тези имунни фактори помагат на организма да се бори срещу вируси, бактерии, дрожди и гъбички. Овен това коластрата съдържа антитела срещу редица вредни бактерии като Escherichia coli, Salmonella, Rotavirus, Streptococcus, Staphylococcus, Helicobacter pylori и Cryptosporidia. Има ефект и срещу Candida.

Коластрата съдържа богат на пролин полипептид, който е имуномодулатор. Това означава, че подсилва неактивната имунна система и балансира свръхактивната.

Друг ключов компонент на коластрата са трансферните фактори. Това са малки молекули, които прехвърлят информация за имунитета от едно животно на друго. В действителност, те прехвърлят имунната „памет“, което осигурява на вашето куче моментална устойчивост към редица заболявания.

Коластрата е мощен източник на лактоферин – глобуларен протеин, произвеждан в организма. Лактоферинът се намира навсякъде, където е особено уязвимо място за атака. Като например в червата, очите, ушите, носа, гърлото и пикочните пътища.

Лактоферинът може да блокира растежа на вирусите. Освен това ограничава растежа и метастазирането на туморите и убива както бактериите, така и дрождите.

Суплементирането на кучетата с лактоферин може значително да засили имунната им система. Това означава, че ще се възстановяват значително по-бързо от вирусите. Това е критично важно за кучета, които приемат антибиотици или страдат от чревен дисбаланс…

… тъй като именно чревната флора произвежда лактоферин.

Търсете коластра от пасищно-отглеждани крави, която съдържа минимум 40% имуноглобулини (или антитела).


Кога вашето куче има нужда от коластра?

  • Когато има затруднения в поддържането на нормално тегло
  • Когато има симптоми на алергия
  • Когато е по-податливо към вируси и инфекции (куче в напреднала възраст)
  • Когато му давате антибиотици
  • Когато се възстановява след операция

Как да давате коластра на кучето?

Коластрата трябва да се дава на празен стомах, но може да я смесвате с малко количество кисело мляко или бульон. Препоръчва се да се суплементира в продължение на 1 месец, в последствие – при нужда.

Ако суплементирате с коластра на прах, дозата е:

  • 1/8 чаена лъжичка на 10кг тегло, 2 пъти дневно
  • 1/4 чаена лъжичка на 20кг тегло, 2 пъти дневно

Ако коластрата е под формата на капсули, следвайте инструкциите за дозиране на етикета.


Източник: https://www.dogsnaturallymagazine.com/

2 Comments

  1. monitoooo

    Продуктите на Аква сорс имат коластра от крави с лактоферин, давам както на дъщеря ми, така и на кучето, изключително полезна не само за кожа, коса, нокти, но и за силен имунитет, и не само…

Вашият коментар