Ехинацея (Echinacea)

Тази статия е продължение на Как да подсилим имунната система на кучето


Има няколко различни начина, по които имунните бустери могат да активират имунната система.

Един от най-простите е, чрез провокиране на имунната система с нещо, което приема като неспецифична заплаха – чужд антиген – който в действителност не представлява реална заплаха за организма. Това кара имунната система да повиши своите защити.

Обаче, тъй като имунният бустер не представлява реална заплаха за организма, имунната система няма какво да атакува. И така тя чака, заредена, подготвена за някаква заплаха, и при нейната поява, може да реагира мигновено, с пълна сила.

Едно нещо, което трябва да имате предвид при този вид имунен бустер, е, че имунната система може да бъде заблудена от фалшива заплаха само за известно време и след това да спре да реагира на добавката (бустера).

При използване на имунни бустери от този тип, е най-добре да ги използвате в продължение на 3 седмици и след това 1 седмица почивка.

След тази 1 седмица почивка, имунната система забравя, че заплахата е била фалшива. И пак можете да я активирате като същевременно я запазите на високо ниво за неопределено време. Можете да направите това, защото имунната система не произвежда никакви клетки с памет, тъй като тя никога не може да предприеме последната стъпка от „атакуването” на имунния бустер, която е необходима за производството на клетки с памет.


Ехинацеята (purple coneflower) е „открита” в края на 1800г. от пътуващ търговец на име Джоузеф Майер, който е научил за растението от индианците в равнините, докато е пътувал на запад. Той направил от ехинацеята алкохолна тинктура и я продавал като лекарство за всичко. Демонстрирал ефективността й като пиел от тинктурата и се оставял на гърмащя змия да го ухапе. Той никога не се разболял, откъдето дошло и наименованието на тинктурата – „змийско масло“.


Как действа ехинацеята?

В допълнение на това, че действа като „подмамва“ имунната система да повиши съпротивителните си сили, тя помага и по няколко други начина.

Първо, тя съдържа ехинакозид, естествен антибиотик, сравним с пеницилина, който може да убие широк спектър от вируси, бактерии, гъбички и протозои. Това я прави безценна при заздравяването на рани и при лечението на инфекциозни заболявания.

Ехинацеята е ефективна също при лечение на настинки, грип, бронхит и туберкулоза. Тя съдържа и ехинацеин, биохимикал, който предпазва от бактериални атаки чрез неутрализиране на разтварящия тъкани ензим хиалуронидаза, произвеждан от много микроби.

Сред многото фармакологични свойства, докладвани за ехинацеята, един от най-убедителните доказателства е активирането на макрофагите – чрез увеличаване на производството на интерферон гама. В допълнение, едно проучване е доказало, че екстрактите от Ехинацея могат да стимулират производството на Т-клетки с до 30% повече, отколкото имуностимулиращите лекарства.

Ехинацеята също увеличава производството на хемокини интерлевкин-8 и МСР-1, които повишават миграцията на имунните клетки към мястото на инфекцията.

Съществуват две основни разновидности на ехинацеята: purpurea и angustifolia. Те са сходни, но имат и допълващи се свойства. Формули, които използват и двете, е по-вероятно да бъдат ефективни. Струва си да се отбележи, че ефективността е най-силна в семената на растението, след това в корените и накрая в листата. И разбира се, качеството на билките е от първостепенно значение.

Ключът към ефективността на ехинацеята е да подсили имунната система преди да бъде изложена на риск (вирус, патогенна бактерия). Не трябва да се чака до последната секунда, когато вече започнат да се появяват симптомите на компрометиран имунитет, защото на този етап, ехинацеята няма да бъде от оптимална полза.

За по-бързо усвояване, трябва да използвате течен екстракт от билката (тинктура).


Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

One Comment

Вашият коментар