COVID-19 и домашните любимци

В четвъртък, 27 февруари, отделът за земеделие, рибарство и опазване на околната среда в Хонконг (AFCD) съобщи, че проби, получени на 26 февруари от носната и устната кухина на домашно куче (17-годишен померан, чийто собственик е бил диагностициран с COVID -19) са показали „слаб положителен“ резултат за SARS-CoV-2, използвайки тест RT PCR.

Тестването се повтаря на 28 февруари, 2 март и 5 март с отново „слаби положителни“ резултати (назална и орална проба, назална проба, назална проба, съответно). RT PCR тестът е чувствителен, специфичен и не взаимодейства кръстосано с други видове коронавируси при кучетата или котките.

Резултатът „слаб положителен“ показва, че малко количество SARS-CoV-2 РНК е присъствало в пробите, но не прави разлика между РНК, открита от непокътнат вирус, и фрагменти от РНК. Допълнително тестване продължава да се провежда.

Част от това тестване е серологията, за да се провери дали кучетата изграждат имунен отговор към вируса. Проба от острата фаза е отрицателна, което показва, че няма антитела срещу вируса в кръвта на кучето. Това не означава, че кучето не е заразено с вируса, тъй като не е рядкост да има отрицателен резултат в по-ранните етапи на инфекция. Може да отнеме 14 или повече дни, за да бъдат открити измерими нива на антитела. По-късно ще бъде получена втора проба от „възстановителната фаза“ за по-нататъшно тестване.

Експерти от Училището по обществено здраве на Университета в Хонконг и Колежа по ветеринарна медицина и науки на Градския университет в Хонконг смятат, че последователността и постоянството на резултатите предполага, че вирусът може да се е разпространил от заразените хора към кучето в този конкретен случай. Предстои последваща серология.

Тестването е проведено от лабораториите на AFCD и Училището по обществено здраве на университета в Хонконг. Последният е акредитирана референтна лаборатория на СЗО (Световна здравна организация) за тестване на SARS-COV-2.

Това домашно куче е едно от двете домашни кучета под карантина в отделни помещения в съоръжение в пристанището на Хонконг. Второто куче е имало отрицателни резултати от тестовете за вируса. За кучетата се полагат грижи и нито едно от тях не е показало признаци на заболяване. IDEXX обявиха на 13 март, че са направили хиляди кучешки и котешки тестове по време на валидирането на новата си система за ветеринарни тестове за COVID-19 и не са получили положителни резултати.

Отчитайки тази информация като цяло, специалистите по инфекциозни болести и множество международни и вътрешни организации за здравеопазване на хората и животните (CDC, OIE, WHO) се съгласяват, че към този момент няма доказателства, които да сочат, че домашните любимци могат да разпространяват COVID-19 на други живи същества, включително хора.

Въпреки че няма информация за домашни любимци, които се разболяват от COVID-19, се препоръчва на болните от COVID-19 да ограничават контакта с животни, докато не се получи повече информация за вируса. Ако сте болни от COVID-19, не забравяйте да кажете на вашия лекар, че имате домашен любимец или друго животно в дома си.

Накарайте друг член от вашето домакинство да се грижи за разходки, хранене и игра с домашния си любимец. Ако имате служебно животно или трябва да се грижите за вашия домашен любимец, тогава носете маска за лице, не споделяйте храна, не целувайте и не прегръщайте любимеца, и си мийте ръцете преди и след всеки контакт с него.

За отговорните собственици на домашни любимци, предварителната подготовка е от ключово значение. Уверете се, че имате подготвен авариен комплект, с поне две седмици запас от храната на вашия домашен любимец и всички необходими лекарства. Обикновено мислим за аварийни комплекти като този, когато може да е необходима евакуация, но също така е добре да го подготвим в случай на карантина или самоизолация, когато не можем да напуснем дома си за определен период от време.

Въпреки че се препоръчват тези добри практики, важно е да запомним, че в момента няма доказателства, че домашните любимци могат да разпространяват COVID-19 на други животни, включително хора.


Източник: American Veterinary Medical Association

Вашият коментар