Тъмната страна на таблетките за външно обезпаразитяване

Всеки собственик на куче иска да предпази любимеца си от бълхи и кърлежи. Бълхите са преносители на редица болести, като тения, холера, чума, тиф и туларемия, а могат да предизвикат още тежки инфекции, възпаления, алергичен дерматит и анемия. Кърлежите са преносители на ерлихиоза, анаплазмоза и бабезиоза (минимум).

Необходимостта от редовно външно обезпаразитяване изобщо не подлежи на коментар!

Само че, в последно време на българския пазар изникнаха няколко продукта, които представляват таблетки за външно обезпаразитяване и ветеринарните лекари се убиват да препоръчват горещо тяхната употреба, защото са ефективни.

Ефективни са, но на каква цена?

Всички медикаменти съдържат активни вещества от групата на изоксазолините (isoxazolines), които са вид пестициди, одобрени за ветеринарна употреба. Повече инфо ТУК.

Как действат?

Изоксазолините са GABA (гама-аминобутирова киселина) рецепторни антагонисти. Това означава, че те блокират преноса на хлоридни йони през клетъчната мембрана, което предизвиква неконтролирана активност на централната нервна система на бълхите и кърлежите. Това блокира нервните сигнали, парализира и убива паразитите.

Когато давате на кучето си изоксазолини, те работят системно. Това означава, че засягат целия организъм. Абсорбират се и циркулират в кръвния поток, концентрират се в тъканите и кожата. Когато бълхите и кърлежите ухапят домашния ви любимец и консумират кръв, те също така поглъщат и химикалите, парализират се и умират.

„Проблемът с отравянето на бълхите и кърлежите е, че първо трябва да отровиш домакина… това е кучето ти.“

Опасността е особено голяма за кучетата от дребни породи.

При някои кучета могат да се наблюдават изключително неприятни симптоми: неврологични проблеми като мускулен тремор, атаксия и припадъци, повръщане, диария, загуба на апетит, кожни раздразнения, летаргия.

4 годишна немска овчарка, приела NexGard
Последиците от Bravecto

Може да откриете стотици, дори хиляди видеоклипове в YouТube, за животни, пострадали от обезпаразитяване с гореспоменатите препарати.

За всеки случай предоставям списък с медикаментите, съдържащи изоксазолини:

NexGard, NexGard Spectra – таблетки
Производител: Merial
Активно вещество: afoxolaner

Bravecto – таблетки и spot-on пипети
Производител: Merck Animal Health
Активно вещество: fluralaner

Simparica – таблетки
Производител: Zoetis
Активно вещество: sarolaner

Credelio – таблетки (все още не се предлага на българския пазар)
Производител: Elanco
Активно вещество: lotilaner

Моят съвет е:
НЕ ИЗПОЛВАЙТЕ НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ!


Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

4 Comments

 1. manuela

  Аз обезпаразитявам кучето си със Simparica в момента и силно се обезпокоих от статията, тъй като съм давала и NexGard Sprctra и Bravecto. Във всички ветеринарни клиники ни дават някое от тези средства за обезпаразитяване. С какво препоръчвате да обезпаразитявам лучето си?

  1. TrueROAR

   Здравейте Мануела,
   Наистина е ужасно обезпокоително, че огромна част от ветеринарните лекари дават тези медикаменти, без изобщо да предупреждават собствениците на животните за евентуалните странични ефекти и последствия, които се оказа, че са доста разпространени.
   Прочетете и тази публикация – https://true-roar.eu/blog/flea-and-tick-treatment-combinations/.
   В нея има качена сравнителна таблица на медикаментите за външно и вътрешно обезпаразитяване, които нямат толкова токсичен ефект.
   Членувам в една англоезична Facebook група с над 14 000 души, споделям я, за да имате възможност да получите още много информация по тази тема – https://www.facebook.com/groups/138187053551225/

 2. […] Тъй като на БГ пазара за ветеринарно-медицински продукти има вече безброй различни алтернативи, човек лесно може да се обърка и да даде на кучето/котката си от опасните таблетки за външно обезпаразитяване. […]

Вашият коментар

Радвам се да те видя!

Искаш ли да си първият, който получава информация?

Въведи е-мейл адреса си и ще ти изпращам инфо за новите публикации на всеки 2 седмици.

Благодаря ти, че се абонира!

Това означава много за TrueROAR!

Без спам! Обещавам!