Колко реално е годността на пакет с гранули, след като е отворен?

На външен вид, може би 100 милиона години. Но какво се случва с хранителната стойност?

ОТГОВОР: 2 СЕДМИЦИ, МАКСИМУМ.

Да, 14 дни, и то ако сте късметлии, според Стийв Браун, автор и световноизвестен пионер в разработването на формули за храни за домашни любимци.

В днешно време много собственици на кучета и котки купуват големи чували с гранула, заради по-ниската стойност на голямата разфасовка. Колкото повече гранула, толкова „по-сладка“ сделка.

Момент! Не пише ли на чувала, че срокът на годност е поне 1 година?

Разбира се, че пише, но този срок на годност се отнася за неотворен пакет с храна. В момента в който пакета се отвори и кислородът от въздуха влезе в контакт с гранулата, схемата се променя драматично! Защо? Ами много просто е, това е процесът, наречен „окисляване“.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОКИСЛЯВАНЕТО?

Най-добрият начин за обяснение на процеса на окисляване, е да ви дам пример с ръждата. Ръждата е просто общ термин, така наричаме червеникавия железен оксид, образуван, когато желязото реагира с кислорода в околната среда. Мазнините, например рибеното масло, също реагират с кислорода и инициират поредица от химични реакции, които в крайна сметка водят до гранясване на мазнината.

Окисляването стартира ведната щом мазнината влезе в контакт с кислорода от околната среда. Храните за домашни любимци съдържат различни мазнини и масла, а някой от тях са екстремно чувствителни към кислорода и бързо се окисляват и гранясват.

НЕ ДОБАВЯТ ЛИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ АНТИОКСИДАНТИ, КОИТО ДА ПРЕДПАЗВАТ МАЗНИНИТЕ И ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕЩЕСТВА?

Разбира се, добавят антиоксиданти, които се наричат „смесени токофероли“, с цел да забавят процесите на окисляване, но всеки път, когато пакета с гранули се отвори и изложи на кислород, в крайна сметка тези антиоксиданти се поддават на окисление. Веднъж щом токоферолите се изчерпат, проблемите започват да се развиват.

Какви са проблемите? Мазнините се разрушават, като първо гранясват най-чувствителните омега-3 мастни киселини. „Гранясване“ е термин, който означава, че мазнината е развалена, негодна и токсична.

„Гранясалото рибено масло може да увеличи риска от сърдечни заболявания, атеросклероза и образуване на кръвни тромби (съсиреци). Когато консумираме гранясала мазнина, тялото изразходва всичките си запаси от антиоксиданти (като например вигамин Е), за да неутрализира токсините, и по този начин не остават антиоксидантни ресурси за клетъчно възстановяване и правилно фукциониране на имунната система.“ – Livestrong

При изследвания върху животни, които са консумирали гранясали мазнини, са установени сериозни липси на витамини.
(Quackenbush F. J Am Oil Chem Soc,1945)

Изследванията показват също, че честата консумация на оксидирани мазнини може да причини тумори и да допринесе за развитието на много хронични здравословни проблеми. – sciencedirect.com

На този етап, 2019та година, 1 на всеки 4 кучета умира от рак, ако животните са на възраст над 10 години, 50% от тях умират от ракови туморни заболявания.

АМИ АКО СЪХРАНЯВАМЕ ГРАНУЛАТА В ПЛАСТМАСОВ КОНТЕЙНЕР?

Представете си, че си приготвяте обяд, който да вземете на работа, и го слагате в малка пластмасова кутия (да кажем вкусен бекон с яйца). След като го изядете, използвайте същата кутия, неизмита, за обяда ви на следващия ден (този път прясна салата)! Така, хапнахте и този обяд, сега за следващия ден пак сложете обяда си в неизмитата кутия (този път суши, ммм)! Мисля, че схванате какво искам да ви кажа!

Когато мазнините и маслата от гранулите имат досег със стените на контейнера за съхранение на гранула, те започват да се окисляват. С времето гранясалите мазнини стабилно се наслояват и започват да се появяват невидими за човешкото око плесени, които ще подпомогнат за унищожаването на здравето на вашият любимец.

Нещо още по-важно, повечето пластмасови контейнери имат микроскопични пори, веднъж след като се напълнят с гранясали мазнини, много трудно могат да се изчистят напълно, дори ако търкате стабилно и използвате препарати – обезмаслители.

В КРАЙНА СМЕТКА, ИМА ЛИ НАЧИН ДА СЕ УДЪЛЖИ ТРАЙНОСТТА НА ГРАНУЛИТЕ?

1) Купувайте малки разфасовки, които кучето / котката ви да изяжда за максимум 7 дни.

2) Купувайте гранули с ниско съдържание на мазнини и добавяйте например прясно рибено масло в момента, в който сервирате храната.

3) Ако закупите по-голяма разфасовка, съхранявайте гранулата във фризер, за да забавите процесите на окисляване. Извън фризера дръжте само гранула, която любимеца ви ще изяде за 1 седмица.

4) Не купувайте опаковки, който са с нарушена цялост (скъсани, цепнати, с дупчици).

5) Ако кучето ви или котката ви отказва да яде гранулата, не насилвайте животните, те усещат по-добре, ако има нещо нередно с храната! 6) Не съхранявайте гранулата в пластмасов контейнер. Ако все пак разполагате само с такъв, сложете целия чувал с гранула в контейнера.

Източник: Rodney Habib


Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

Вашият коментар