Афлатоксини

Защо трябва да бъдем бдителни за тези опасни съставки в храните за домашни любимци?

Безспорна е необходимостта кучетата и котките да се хранят с правилният вид протеин. И разбира се, видово-подходящия протеин за месоядните домашни любимци е от животински произход – не от растителен.

Но има и друг проблем с храните за домашни любимци съдържащи съставки от растителен произход, отделно от факта, че те са биологично неподходящи източници на протеин за месоядните животни.

Съществува смъртоносна опасност от натравяне с афлатоксини, съдържащи се в храните за домашни любимци, в чийто състав е включена царевица.

Афлатоксините са естествено срещащи се микотоксини, произведени от гъбите Aspergillus flavus и Aspergillus paraciticus, които растат върху определени зърнени култури. Афлатоксините са силно канцерогенни. Те увреждат черния дроб и са предпоставка за развитието на тумори.

АФЛАТОКСИНИ = РАК

Имайки в предвид колко много видове сухи храни за кучета и котки имат в състава си царевица и царевични продукти, все повече фирми производители се налага да изтеглят цели партиди, за които е установено, че са замърсени с афлатоксини.

Цитат от професор Trevor Smith (Канада), който е посветил повече от 3 десетилетия от живота си в изследване на микотоксините:

„Въпреки, че не разполагаме с точни цифри, можем да прогнозираме, че щом половината съставки в една храна са от растителен произход, то винаги ще съществува известна опасност от замърсяване на храната с микотоксини. Ако храната е произведена главно от съставки от животински произход, то опасността от замърсяване с канцерогенни афлатоксини е силно намалена.“

Д-р Смит съветва собствениците на домашни любимци, за да сведат до минимум риска от натравяне,  да избягват евтините храни, съдържащи растителни зърнени култури, царевица или пшеница и особено оризови трици.

Афлатоксините често заразяват земеделските култури още преди да са прибрани от полето. Условията, които предразполагат към замърсяване с микотоксини са много високи температури, дълги периоди на суша, както и дейността на различни видове насекоми. Афлатоксините могат да заразят земеделските култури и след прибиране на реколтата, ако реколтата е стояла мокра дълго време (след обилни дъждове) или ако реколтата се съхранява в помещения с висока влажност, предразполагаща към развитието на мухъл, плесени и гъби.

Трите селскостопански култури с най-висок процент на замърсяване с афлатоксини са царевица, фъстъци и семена на памук. Други култури представляващи опасност са: сорго, просо, ориз, пшеница, соя, слънчоглед и други.

Преработените храни, съдържащи царевица също могат да носят риск от замърсяване с афлатоксини. Заразена царевица и семена от памук, давани като храна на млекодайни крави, са довели до замърсяване на млякото и млечните продукти произведени от него (сирене и кисело мляко).

Афлатоксикозата е по-разпространена при кучетата, отколкото при котките, понеже комерсиалните кучешки храни по-често съдържат големи количества царевица в състава си. Така, че ако се собственик на куче, трябва да бъдете изключително внимателен.

Препоръчвам да направите проучване за съставките в храната на вашият домашен любимец и да избягвате храни, които съдържат царевица или зърнени култури под всякаква форма, вкл. царевичен глутен, цели зърна царевица, царевично брашно. Заедно с опасността от интоксикиране с афлатоксини, царевицата е известна като силно алергенна храна, които освен това е и трудно смилаема.

Симтоми на натряване с афлатоксини – афлатоксикозата нарушава главно функцията на черния дроб, което причинява гастро-интестинални проблеми, репродуктивни смущения, анемия и жълтеница. Някои видове афлатоксини са свързани с раковите образувания при животните.

Ако вашето куче или котка погълне храна, замърсена с афлатоксини, това може да доведе до някои от следните симптоми: остро продължително повръщане, кървава диария, лиса на апетит, треска, вяли забавени движения, обезцветена урина, жълтеница.

Ако подозирате, че вашето куче е погълнало замърсена с афлатоксини храна, дори ако все още показва съвсем слаби симптоми на натряване, незабавно потърсете помощ от ветеринарен лекар. Занесете проба от храната.


Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

Вашият коментар