Опасни съставки в храните

Съставките, за които ще получите информация  в този списък, се използват най-вече в евтините храни от нисък клас (economic range), които са широко разпространени в големите търговски вериги – Метро, Била, Лидл, Карфур, Кауфланд и други. Препоръчително е да ги избягвате, защото доказано увреждат органите на вашия домашен любимец и в дългосрочен план действат като отрова и катализатор за развитие на тумори, различни заболявания и със сигурност ви очакват чести посещения при ветеринарен лекар.

Glyceryl Monostearate – Глицерил Моностеарат

Хидрофилно не-йонно повърхностно активно вещество с хидрофилно-липофилен баланс от 3.6 – 4.2. Има ефект на емулгиране, диспергиране, пенообразуване, против разваляне на нишестето, контрол върху агломерацията на мазнините. Широко използван в хранителната, козметичната, пластмасовата промишленост и медицината.

Сгъстяващо, емулгиращо и намаляващо лепливостта средство. Може да съдържа до 200 ррм бутил-хидрокси-толуен (BHT) като консервант. В зависимост от метода на производство, може да съдържа глицерил дистеарат (42-44%), глицерил тристеарат (20-23%), свободен глицерол (3-5%). Други примеси – включват моно-, ди-, и триестери на свързаните мастни киселини, както и несвързани мастни киселини. Поради неопределеността на химическите добавки, тази съставка трябва да се избягва.

Phosphoric Acid – Фосфорна киселина

Бистра, безцветна течност, H3PO4, използвана в състава на торове, перилни препарати, овкусители в храната и фармацевтични продукти. Безопасна, но ненужна съставка, използвана в евтините, нискокачествени храни за кучета и котки като овкусител, емулгатор и предотваряващо обезцветяването вещество. Използва се например като овкусител в Coca Cola.

Propylene Glycol – Пропилен гликол

Безцветна, вискозна, хигроскопична течност, CH3CHOHCH2OH, използвана в антифризни разтвори, хидравлични течности и като разтворител.

Използва се като влагозадържащо вещество в полу-меките гранули, за да ги предпази от изсъхване. Може да бъде токсичен, ако се консумира в големи количества и определено не трябва да бъде съставка в храната на животните, която те консумират ежедневно в продължение на седмици, месеци и дори години от живота им. В страните от ЕС пропилен гликола не е обозначен като продукт, предназначен за влагане в храните при производството им или като хранителна добавка.

Corn Gluten – Царевичен глутен

Другото му название е “Corn Gluten Meal”. Това е евтин вторичен продукт от хранителната индустрия за производство на храни за хора. Има много малка хранителна стойност и служи главно като свързващо вещество за съставките при производството на храна за кучета и котки.

Не е вредна съставка, но трябва да се избягва просто заради неговата изключително ниска хранителна стойност и качество. Предупреждение – може да съдържа ГМО царевица!

Wheat Gluten – Пшеничен глутен

Според дефиницията на AAFCO това е твърдо, лепкаво, азот-съдържащо вещество, което остава, когато пшеницата се измива за отстраняване на скорбялата.

Пшеничният глутен е евтин вторичен продукт от хранителната индустрия за производство на храни за хора, с почти никаква хранителна стойност, служи като свързващо вещество за съставките при производството на храна за домашни любимци.


Подкрепи True ROAR чрез PayPal, събраните средства ще бъдат използвани за хостинг и поддръжка на сайта – paypal.me/trueroareu

Вашият коментар